Tietoinen valinta

Buddhist, Monk, Buddhism, Meditation

22.9.2021

Anthony de Mello puhuu kirjassaan Havahtuminen siitä, miten me ihmiset emme halua havahtua – herätä, sillä herääminen tekee kipeää. Haluamme mieluummin nukkua elämämme unta ja olemme ärtyneitä tai kiukkuisia, jos joku yrittää herätellä meitä.

Meidän on helpompaa pysyä tutussa ja turvallisessa sen sijaan, että muuttaisimme käsitystä itsestämme ja ympäröivästä maailmasta. Usein, kun olemme jotakin mieltä jostakin asiasta, toivomme toistenkin olevan samaa mieltä kanssamme. Haluamme näin vahvistusta itsellemme, sen sijaan, että kuuntelisimme ja olisimme avoimia erilaisille mielipiteille.

de Mello mainitseekin kirjassaan, että ensimmäiseksi meidän tulisi myöntää se, että emme halua tulla herätetyksi ja toiseksi meidän tulisi kuunnella, ymmärtää, kyseenalaistaa koko uskomusjärjestelmämme ja ohjelmointimme. Eli meidän tulisi tyhjentää tietokoneemme muisti ja alkaa näkemään – olemaan tietoisia. Tämä on pois oppimista kaikesta siitä, mihin meidät on ohjelmoitu ihan syntymästämme lähtien.

Herääminen

Ehkä muistat elokuvan Truman show, jossa pääosan esittäjä (Jim Carrey) elää elämäänsä, jonka hän uskoo olevan todellista. Hän on elänyt näin ihan lapsesta asti, eikä tiedä olevansa mukana suositussa televisio-ohjelmassa, jossa hänen elämäänsä kuvataan valtavassa studiossa, ympäri vuorokauden. Vähitellen hän sitten huomaa, mistä on kyse ja päättää ”astua ulos ovesta” eli pakenee kulisseista.

Näin on myös meidän ihmisten kanssa. Elämme elämäämme erilaisissa rooleissa ja ajattelemme, että ei ole muuta kuin se, missä olemme ja mihin meidät on ”ohjelmoitu”. Jo lapsuudesta lähtien saamme vaikutteita läheisiltämme, päiväkodista, koulusta ja myöhemmin kavereilta, ympäristöstä, kulttuurista, jne. Näistä kaikista ja elämänkokemuksistamme syntyy kerroksia, oman itsemme eli todellisen itsemme ympärille. Emme enää tiedä ja tunnista, keitä todellisuudessa olemme.

Meillä on paljon erilaisia rooleja; työrooli, äiti/isä rooli, puolison rooli, kiltin tytön rooli, uhrin rooli, vahvan rooli, alistujan rooli, kiusaajan rooli… Jonain päivänä väsymme näihin rooleihin tai jokin tapahtuma voi pysäyttää (irtisanominen työstä, ero, sairaus, uupumus, läheisen menetys, jne.) ja teemme kuten Truman Burbank – astumme ulos omasta elämästämme ja alamme katsomaan sitä, kuin ulkopuolisen silmin. Alamme heräilemään tai ainakin avaamme silmiämme ja uskallamme katsoa, huolimatta siitä, että se tekee kipeää.

Pikkuhiljaa, kerros kerrokselta, alkaa paljastua se, mikä on todellista. Löydämme sisäisen itsemme, tulemme tietoisemmiksi ja osaamme kuunnella intuitiotamme. Sielumme alkaa ohjaamaan meitä ja egomme ääni vaimenee. Ego on hyvä renki, mutta huono isäntä ja siksi sielun ohjauksessa on turvallista kulkea. Pelot vähenevät ja luottamus astuu elämään. Toki välillä tulee vastoinkäymisiä, ne kuuluvat matkaamme. Osaamme kuitenkin suhtautua niihin eri tavalla, kuin aiemmin. Jos välillä tipahdamme, niin pääsemme nopeammin ylös ja tiedämme, että meillä on voimia ja viisautta löytää ratkaisuja.

Ilokseni olen huomannut, että yhä useammat ihmiset alkavat heräämään, niin Suomessa, kuin muuallakin maailmassa. Ehkäpä olemme saaneet tarpeeksemme maailmasta, jossa olemme eläneet ja haluamme nyt luoda toisenlaista maailmaa. Sellaista, missä vallitsee rauha ja rakkaus ihmisten välillä. Arvostamme vapautta ja se tuo mukanaan vastuuta eli otamme vastuun omasta elämästämme, kaikilla tasoilla.

Ymmärrämme, että kohtaamamme ulkoiset asiat ja erimielisyydet ovat vain sisäisen maailmamme heijastumaa. Toiset ihmiset ovat meille peilejä, jotta näkisimme jotakin itsestämme. Unohtamatta sitä, että mekin olemme peilejä toisille. Olemme vastuussa vain siitä, että huomamme itsestämme vaikkapa erilaisia piilossa olevia tunteita ja tunnistamme ne ja tunnustamme niiden olemassaolon. Rehellisyys itseä kohtaan on tärkeää ja auttaa vapauttamaan sisällämme olevia lukkoja.

Woman, Field, Sun, Girl, Summer, Nature

Luentosarja

Kaupassa on saatavilla Havahtumisen tiellä, osat 1 ja 2. Olen koonnut luentosarjan Sinulle, joka olet heräämässä ja mietit, miten ja mistä saisit enemmän tietoa ja mihin suuntaan lähtisit kulkemaan. Nämä sopivat myös Sinulle, joka olet jo jonkin aikaa harjoittanut itsetutkiskelua ja haluaisit selkeyttää ajatuksia. Tai ehkäpä haluat vain kerrata aiheita, joihin olet tutustunut aiemmin. Tarvitsemme välillä muistutusta siitä keitä olemme.

Monet ns. henkisyyden käsitteet voivat olla sellaisia, mistä on kuullut puhuttavan ja usein emme oikein ymmärrä, mitä ne tarkoittavat. Henkisyydessähän ei ole kyse mistään uskonnosta, vaan oman tien löytämisestä ja siitä, millä tavoin kokee parhaaksi kulkea omaa tietään. Vaikka totuus on yksi, niin se, miten kulkee matkaansa on tavallaan oman totuuden löytämistä. Se mikä sopii toiselle, ei välttämättä sovi itselle. Kukaan toinen ei voi sanoa, miten kuuluu edetä tai millä tavoin.

Vaikka etsimmekin omaa tietämme, on joskus hyvä kuunnella opettajia, sillä he puhuvat omasta kokemuksestaan. Saatat saada uusia oivalluksia ja vastauksia kysymyksiin, joita olet miettinyt. Huomaat, että et ole yksin ajatustesi kanssa ja voit jakaa kokemuksiasi vapaasti, sillä ovathan toisetkin ”samassa veneessä”.

Nykyään on onneksi paljon kirjallisuutta, mistä saa tietoa ja tämän luentosarjan kuunneltuasi, haluatkin ehkä lukea aiheista lisää. Suosittelenkin lukemaan ja vähitellen asiat ja käsitteet alkavat avautua omassa mielessä. Silloin myös tietää ja tuntee, millä tavoin kulkee eteenpäin. Kannattaa kuunnella omaa sydäntään valintoja tehdessään.

Osa 1 ja Osa 2 sisältävät molemmat neljä osiota. Osioissa on tekstit ja äänitteet eri aiheista. Voit siis kuunnella sisältöä vaikkapa kävellessä. Jokaisen osion lopussa on joko meditaatio, mielikuvamatka tai harjoitus ja näihin on hyvä varata rauhallinen hetki, jolloin Sinua ei häiritä.

Toivon Havahtumisen tiellä –luentosarjan olevan Sinulle iloksi ja hyödyksi. Oivalluksia matkallesi!