Tietoinen valinta

Näkymä Luxorista vuokraamani asunnon parvekkeelta.

31.12.2021

Varmaan moni muukin on ”kärvistellyt” reilusti yli vuoden, kun ei ole ollut mahdollisuutta matkustaa kaukomaille. Toki täällä kotimaassakin on paljon kauniita paikkoja, joihin voi tutustua. Meille, jotka nautimme siitä, että voimme tutustua eri maihin ja erilaisiin kulttuureihin ja haluamme maistella paikallisia ruokia sekä nähdä erilaisia nähtävyyksiä, niin matkustaminen toiseen maahan tuo juuri sitä vaihtelua, jota kaipaamme.

Onneksi marraskuussa siunaantui mahdollisuus lähteä Luxoriin, Egyptiin. Tämä paikka on minulle hyvinkin tuttu, sillä olen vieraillut täällä useasti, viettäen pidempiä ja lyhyempiä aikoja kerrallaan. Täällä Suomessa on saanut vähän sen käsityksen, että kukaan ei matkusta, eikä kannata matkustaa minnekään. Luulo osoittautui kuitenkin vääräksi (kuten yleensäkin; ei kannata luulla, vaan mieluummin itse tarkistaa, miten on asian laita…), sillä Hurghadassa hotelleissa oli paljon ihmisiä ja Luxorissakin kiitettävästi turisteja.

Uusi hotelli rakenteilla Memnonin patsaiden lähelle ja näkymä Kuninkaiden laaksoon.

Niin ja mikä ihana vapauden tunne, kun melkein kaikki elivät ihan normaalisti. Onhan tosi surullista, jos me ajattelemme, kun jossakin kysellään ”passeja” ja vaaditaan maskeja, niin se olisi ns. normaalia elämää… Me ihmiset näköjään totumme kaikkeen, kun pikkuhiljaa näitä ehtoja ja rajoituksia hivutetaan elämäämme, niin hetken päästä kaikki tällainen onkin normaalia…. Palatessani kotiin, taksikuski sanoi, että noissa köyhissä maissa on muutakin ajateltavaa, kuin jokin virus… heillä on suurempia ongelmia, kuten mistä saa ruokaa ja vettä huomiseksi ja miten elättää perheensä.. Tämä on niin totta; kun kamppailee suurempien ongelmien kanssa, niin jokin näkymätön ”uhka” ja lääketehtaiden kovasti sponsoroima kampanja tai median pelottelut ei jaksa kiinnostaa.

No, joka tapauksessa, matkustaminen oli helppoa. Täältä Suomesta pcr-testi, joka ei ole vanhempi, kuin 72 h. Kannatti mennä riittävän ajoissa lentokentälle, jonne varasin reilut 3 h ja koska lento lähti illalla, niin ruuhkia ei ollut kovin paljoa. Lento Helsingistä Istanbulin kautta Hurghadaan, vaihtoaika oli sopiva ja perillä aamuyöstä. Hurghadassa kysyttiin pcr-testiä ja jos tätä ei olisi ollut, se olisi otettu lentokentällä, joten kaikki ok. Paluumatkalle jälleen pcr-testi  Hurghadassa, jota kysyttiin sitten kotimaassa. On mukavaa, kun Turkish Airlinesin koneissa tarjoillaan ruokaa molemmilla lennoilla ja nämä kuuluvat lentojen hintaan.

Mahtava Memnon West Bankin puolella. Kaksi tällaista patsasta ”vartioi” kadun varrella.

Itselleni läheisiä maita ovat erityisesti Viro (Eesti), Englanti (asuuhan tyttäreni ja lapsenlapset täällä!) ja Egypti. Näissä kaikissa maissa on tullut vierailtua useasti ja aina vain nämä kolme E:tä vetävät puoleensa.  Uskoisin, että monella meistä on mieluisia paikkoja, joihin haluaa palata, vaikka sitten välillä kävisi muuallakin. Jossakin paikassa vain tuntuu, että siellä on sielun koti.  Tietenkin sielun koti voi olla täällä Suomessakin ja jokainen kyllä tuntee sen, kun menee jonnekin, mikä liikuttaa syvältä sisimmästä.

Tiedän henkilöitä, jotka eivät ollenkaan tunne oloaan kotoisaksi jossakin maassa (enkä nyt tarkoita sellaisia, joilla on ennakkoluuloja tiettyä kulttuuria kohtaan, eivätkä he edes halua tutustua tiettyihin maihin). Tarkoitan enemmänkin sellaisia, jotka menevät jonnekin ja sitten toteavat, että siellä on ahdistavaa olla. Mielestäni tämä liittyy menneiden elämien kokemuksiin tai jonkun maan historiaan liittyviin energioihin.  Jos jossakin maassa on elänyt hyviä elämiä, siellä tuntee olevansa, kuin kotonaan. Kuten minäkin tunnen olevani Luxorissa.

Niili Luxorin temppelin ja Karnakin temppelin välisen Avenuen avajaisiltana, kuvattuna Westin puolelta Eastin puolelle.

Luxorissa on huikeiden nähtävyyksien lisäksi todella keveät ja valoisat energiat ja aurinko paistaa oikeastaan vuoden jokaisena päivänä. ”Äiti” Niili virtaa East Bankin ja West Bankin välissä. Tässä joessa on jotakin rauhoittavaa ja veneretki Niilillä onkin aina hieno kokemus.

Kun puhutaan Luxorin ja lähialueiden nähtävyyksistä; kuten Luxorin ja Karnakin temppelit, Kuninkaiden laakso, Hatsepsutin, Edfun ja Kom Ombon temppelit, Memnonin patsaat ja monet muut, niin tuntuu ihan uskomattomalta, että paikalliset asukkaat asuvat ja ovat aina asuneet näiden mahtavien temppelien ja hautojen läheisyydessä. Ne ovat heille ihan arkipäivää, kuten meille vaikkapa metsät tai jotkin kirkot…

Olemme olleet useamman kerran Luxorissa pienen ryhmän kanssa. Matkaohjelmat on meille räätälöity ja kaikki on järjestetty luotettavien, paikallisten toimijoiden kanssa. Koska tunnen eri henkilöt ja paikalliset tavat ja tiedän, mitkä nähtävyydet ovat erityisen kiinnostavia, matkustaminen on vaivatonta. Mikäli olet kiinnostunut lähtemään mukaan yksin, kaksin tai useamman henkilön kanssa, otathan yhteyttä (leena.sarkkinen(at)gmail.com). Seuraavat reissut helmi- tai maaliskuussa sekä pääsiäisen aikaan 2022.

Uusi vuosi, uudet unelmat – toteutetaan matkaunelmia yhdessä, Leena